20 oktober 2014

Boerenkoolquiche met worst

Ik heb vanavond een leuk recept uit de Allerhande gebruikt, dat een nieuwe draai geeft aan een traditioneel gerecht: boerenkoolquiche met worst. Het was een goed recept: de vulling was lekker stevig, en de smaak was goed. En het zag er erg leuk uit :-) De kleinste drie kinderen vonden het een succes en vroegen om meer.

We hebben er wel twee dingen aan veranderd: de tijm die erdoor zit, was niet zo'n succes bij de worst, en ik heb griesmeel op de bodem gestrooid om het vocht uit de boerenkool op te zuigen. 

Nodig voor 1 quiche, voor vier personen:

1 grote ui
50 gram boter (wat minder kan ook wel)
150 gram verse boerenkool

(1 theelepel gedroogde tijm (ik zou 'm weglaten)
5 plakjes deeg voor hartige taart
250 gram rookworst
4 eieren
100 ml kookroom (slagroom is ook prima)
1,5 eetlepel griesmeel (paneermeel mag ook)
quichevorm 28 cm

En als je wilt de ingrediƫnten voor een tomatensalade.

Verwarm de oven voor op 200°C. 
Laat de plakjes deeg ontdooien.

Snipper de ui. 
Laat de boter smelten in een hapjespan of wok, en fruit de ui daar 2 minuten in.
Voeg de boerenkool (en eventueel de tijm) toe en laat al omscheppend slinken. 
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Laat even uitlekken.

Bekleed de vorm met het deeg (door de plakjes op elkaar te leggen en met een deegroller uit te rollen, want vijf plakjes is niet genoeg om een vorm van 28 cm zo mee te bekleden.)
Laat het deeg niet te hoog uitsteken, want die randjes worden hard.
Strooi griesmeel over de bodem.
Schep de boerenkool erop. 
Snijd de worst in plakjes en leg die er netjes op.
Meng de eieren met de room en wat peper en giet dit over de quiche.

Bak de quiche 30 minuten. 

Lekker met tomatensalade. 

Je kunt de quiche een dag van te voren maken. Bewaar hem dan koel. Eet hem koud of warm hem 30 minuten op in de oven op 150°C.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: